Zespół Szkół w Ozimku
Nawigacja
Strona Główna
Kontakt
Historia szkoły
Galeria
Dokumenty szkolne
Klauzula informacyjna RODO
Porozumienie z Politechniką Opolską
eDziennik UonetPlus
Szkolny Pedagog/Psycholog
Liceum Ogólnokształcące
Technikum
Szkoła Branżowa I-stopnia
Matura 2018
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Polsko-Niemiecka Wspólpraca Młodzieży
Wolontariat
Biblioteka
Koszykówka
Unia Europejska
Podręczniki 2018/2019
Kalendarium 2018/2019
70-lecie Zespołu Szkół w Ozimku
Ubezpieczenie NNW

Pracownia E-SPORT 2018

Dziennik elektroniczny-logowanie

Galeria Foto na Google+

Promocja zdrowia

Promocja zdrowia

ZS w Ozimku is happy:)

Biuletyn Informacji Publicznej

Ostatnie Artykuły
Can't find file: 'fusion_articles' (errno: 2)
Brak zawartości dla tego panelu
Świat Przyjaciół
Projet Świat Przyjaciół- Ozimek 2005- prezentacja
WYMIANA MŁODZIEŻY

Polska Akcja Humanitarna
Nakarm głodne dziecko, wejdź na stronę

Szkolny wolontariat
ZOSTAŃ WOLONTARIUSZEM !
Chcesz:
pomóc potrzebującym ?
wykorzystać własne umiejętności i doświadczenie ?
zaangażować się w ważne sprawy społeczne ?
zdobyć doświadczenie w nowych dziedzinach ?

Can't find file: 'fusion_articles' (errno: 2)
LOVEZSO
Tłusty czwartek
Pączki z nadzieniem różanym

Przygotowanie: 1 godzina

Trudność: łatwe


Składniki

• 60 dkg mąki

• 1 szklanka mleka

• 5 dkg drożdży

• 13 dkg masła

• 8 dkg cukru

• 8 żółtek

• 2 jajka

• 1 kieliszek araku lub rumu (40 ml)

• 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

• szczypta soli

• 1/2 szklanki cukru pudru

• 1 szklanka konfitur z róży

• 1 kg smalcu do smażenia


Etapy przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.

2. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny.

3. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.

4. Ciasto na pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozlewa się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.

5. W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej





źródło: www.onet.pl

admin1 dnia 31/01/2008 0 Komentarzy · 5435 Czytań · Drukuj
Komentarze
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, żeby móc dodawać komentarze.
Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych Użytkowników.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Brak ocen.
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
POLITECHNIKA OPOLSKA - ZS OZIMEK

YouTube-ZS Ozimek

Sekrety Nauki-Projekt 9.1.2.

Wydarzenia
PonWtŚrCzwPiSoNie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
70-lecie- Za moich czasów...

Facebook

Najnowsze fotki




Pracownia E-SPORT - turniej w CS:GO

Copyright 2015

Ta witryna używa plików cookie. Kontynuując przeglądanie tej strony internetowej wyrażasz tym samym zgodę na otrzymywanie od niej plików cookies.

Jeśli chcesz, w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej dotyczące zapisywania tych plików na Twoim urządzeniu. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce prywatności